Köpa bostad

Köpa bostad. När du står i begrepp att köpa en bostad är det flera saker som du måste tänka på. För många är köpandet av en bostad den största affären man gör i livet. Därför är det av extrem vikt att man har is i magen och inte tar några förhastade beslut.

Innan du på allvar ger dig in i bostadsmarknaden så ska du alltid noga läsa på angående de rättigheter och skyldigheter som du har. När du hittat en annons på en bostad som verkar vara lämplig så ska du först och främst ta kontakt med den aktuelle fastighetsmäklaren. Kontrollera alltid så att den aktuelle mäklaren är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). Genom fastighetsmäklaren kan du få en objektsbeskrivning av bostaden. I objektsbeskrivningen hittar du relevant fakta om bostaden.

I samband med att du bestämmer dig för att flytta och köpa en ny bostad så ska du också göra upp en boendekalkyl. Det är mycket viktigt att uppgifterna i denna boendekalkyl stämmer överrens med verkligheten. Med en boendekalkyl vet du hur mycket det månatligen skulle kosta att köpa en bostad. Skulle du vara osäker på om hushållet klarar den aktuella belastningen så kan du provspara summan i några månader.

Skulle det vara så att du är oerfaren när det gäller kontakter på banken så kan du ta hjälp av din fastighetsmäklare. Innan du skaffar ett lån för att finansiera ett köp av en bostad så ska du alltid jämföra de olika bankernas villkor. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Din fastighetsmäklare kan också hjälpa dig med att ordna en lagfart på fastigheten.

Om du hittat en bostad som du vill köpa så ska du alltid låta besiktiga den. När det gäller besiktningsmän så ska du inte nöja dig med första bästa. Även här är det viktigt att du jämför alltifrån arvode till vad som ingår besiktningsmannens försäkring. I egenskap av köpare av en bostad så har du en undersökningsplikt. Detta innebär att det kan vara svårt att få ut någon ersättning ifall du upptäcker fel och brister efter att köpet har ägt rum.

En stor del, och får många relativt stressande, vid köp av en bostad är budgivningen. När du ber om ett lånelöfte från banken så ska du tänka på att bostäder sällan säljs för sitt utropspris. Innan man börjar buda på en bostad så ska man alltid veta exakt hur mycket man kan gå upp. Det finns egentligen inget rätt eller fel när det gäller taktik. Vissa chockhöjer priset direkt för att skaka av sig de andra intressenterna medan andra väljer att endast följa med och höja med minsta möjliga summa varje gång.

När du ska köpa en bostad så är det mycket viktigt att du inte bara stirrar dig blind på själva objektet. Vidare ska du alltid kontrollera hur långt det är till närmaste butik, vilka parkeringsmöjligheter som finns, ifall det finns något närliggande grönområde och, ifall ni är småbarnsföräldrar, hur långt det är till närmsta dagis.