Sälja bostad

Sälja bostad. Att sälja sin bostad är för de allra flesta en mycket stor affär. Kom ihåg att du inte ska göra något förhastat. När du bestämt dig för att sälja din bostad så ska du först och främst ta kontakt med en mäklare. Det går visserligen att sälja sin bostad utan hjälp från en mäklare. Men då bör man vara tämligen insatt i allt de praktiska och den juridik som gäller vid en bostadsaffär.

Välj inte den första bästa mäklare som du hittar. Ta dig istället tid till att jämföra flera olika aktörer på marknaden. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Kontrollera alltid så att mäklaren är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). En mäklare kan ta betalt på två olika sätt för sina tjänster. Antingen kan mäklaren ta en viss procent på det pris som din bostad säljs för, eller så kan mäklaren ta ett fast pris.

I det första fallet så brukar arvodet ligga på mellan två och fyra procent. Fundera på vad som kan bli mest lönsamt för dig. När du anlitar en mäklare för att sälja din bostad är det mycket viktigt att denne har god lokalkännedom. Därmed kan mäklaren sätta ett rimligt utropspris men även ge en fingervisning om hur mycket bostaden kommer att gå upp i pris i och med budgivningen. Skulle du hamna i tvist med din mäklare om dennes ersättning så kan detta ärende prövas i allmän domstol eller av Allmänna reklamationsnämnden.

Om du säljer din bostad och därmed gör en vinst så kommer du att få betala kapitalvinstskatt. Den vinst som är skattepliktig är skillnaden med priset vid försäljning och omkostnadsbeloppet på kapitalvinsten. Avdrag får du göra för mäklararvode, kapitaltillskott och andra kostnader som uppkommit i samband med försäljningen.

Skulle du sälja din bostad med förlust så får du istället en skattereduktion. Denna skattereduktion ligger på 30 % av halva kapitalförlusten, vilket innebär 15 % av hela förlusten. I samband med att man säljer en bostad är det vanligt att man lägger in pengarna i en ny. Om du köper en bostad som kostar lika mycket som den gamla så har du därmed möjligheten att skjuta upp beskattningen av den så kallade kapitalvinsten upp till 1,6 miljoner kronor.

I samband med att man ska sälja sin bostad är det många som väljer att utföra en del renoverings- och reparationsarbete. Du kan också anlita ett företag som arbetar med homestyling. De hjälper dig att fräscha upp din bostad i samband med en visning. Om du själv väljer att ansvara för föreberedelserna innan visningen av din bostad så ska du se till att städa noggrant och plocka bort alla lösa småsaker. En god idé är dock att låta stora möbler stå kvar.

Väljer du någon annan boendeform, som exempelvis hyresrätt, när du sålt din bostad så ska du ta kontakt med din bank och hjälpa dig att placera din eventuella vinst på bästa sätt. Ett gott råd är att placera pengarna på flera olika ställen.