Sälja bostadsrätt

Sälja bostadsrätt. Att sälja sin bostadsrätt är ett projekt som kan ta relativt mycket tid och ork i anspråk. Det första steget i att sälja sin bostadsrätt tar man genom att ta kontakt med en mäklare. Självklart går det att sälja sin bostadsrätt utan inblandning från någon mäklare. Men då bör man vara ganska insatt i den juridik som styr försäljningen av bostadsrätter. Många som väljer att sälja sin bostadsrätt utan inblandning av mäklare tror att de kommer att de på så vis kommer att spara en massa pengar.

I slutändan kommer du dock kanske inte att tjäna speciellt mycket på att sälja bostadsrätten på egen hand. En mäklare hjälper dig inte enbart med själva försäljningen av bostadsrätten. Mäklaren ordnar med alltifrån att formulera en säljande annonstext till att skriva på papperna på banken.

Innan du anlitar en mäklare för att sälja din bostadsrätt så ska du jämföra flera olika aktörer på marknaden. På så vis kan du tjäna många sköna slantar. Vid en försäljning av en bostadsrätt kan en mäklare ta betalt på två olika sätt. Antingen kan mäklare ta ett fast pris, eller en viss procent av försäljningssumman. Det är alltid en god idé att räkna på vad som kan vara mest lönsamt för dig. Den mäklare som får i uppdrag att sälja din bostadsrätt bör ha god lokalkännedom. Det innebär att mäklaren på ett tidigt stadium kan berätta för dig ungefär hur mycket du kommer att få ut för din lägenhet vid en försäljning.

Att tidigt veta den ungefärliga slutsumman är mycket bra om du tänkt köpa en ny bostadsrätt eller ett hus. Kom ihåg att din mäklare ska vara ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). Om en fastighetsmäklare inte följer fastighetsmäklarlagen så kan denne avregistreras. Detta betyder i praktiken att den aktuelle mäklaren har yrkesförbud. När du hittat en lämplig mäklare för att sälja din bostadsrätt och en annons ligger ute så är nästa steg visningen av bostadsrätten.

I samband med visningen är det mycket viktigt att man visar upp bostadsrätten från sin bästa sida. Kom ihåg att städa bostadsrätten mycket noga innan visningen, i synnerhet kök och badrum. Plocka också bort lösa saker som ligger och skräpar. Låt dock de stora möblerna stå kvar. Om du inte mäktar med alla dessa förberedelser på egen hand kan du ta hjälp av ett företag som arbetar med homestyling. Förutom att städa så möblerar de också din bostadsrätt, allt för att den ska vara så attraktiv som möjligt vid visningen.

Kom ihåg att hålla visningen vid en tid då som många potentiella intressenter som möjligt är lediga. Ibland kan det vara aktuellt med mer än en visning. Efter visningen följer budgivningen. Det är mycket viktigt att komma ihåg att det är du, i egenskap av säljare, som bestämmer vem eller vilka som ska få köpa bostadsrätten. Det innebär att du inte nödvändigtvis måste sälja bostadsrätten till högstbjudande. När du sålt din bostadsrätt så måste denna försäljning redovisas till skattemyndigheten. Detta går du i din deklaration året efter försäljningen.