Sälja lägenhet

Sälja lägenhet. Om du planerar att sälja din lägenhet så ska du vara medveten om att detta är ett stort projekt som inte görs in en handvändning. Att sälja sin lägenhet kan ta ganska lång tid. Du kan göra på två olika sätt när du ska sälja din lägenhet. Antingen gör du det helt på egen hand, eller så vänder du dig till en mäklare. Det finns ett flertal fördelar med att vända sig till en mäklare. Kom ihåg att du inte ska nöja dig med första bästa mäklare som du hittar.

Ta dig istället tid att jämföra flera olika aktörer på marknaden. Innan du anlitar en mäklare för att sälja din lägenhet så ska du alltid kontrollera så att denne är ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN). Om en mäklare inte tar hänsyn till fastighetsmäklarlagen så kan denne varnas, men också avregistreras. Det senare innebär att mäklare är belagd med yrkesförbud.

En mäklare kan ta betalt på två olika sätt. Antingen så tar mäklaren ett på förhand fastställt belopp, eller så tar mäklaren en viss procent av försäljningspriset. Det är alltid bra om du noga överväger vilket alternativ som kan bli mest lönsamt för dig. På så vis kan du tjäna ganska mycket pengar.

Den mäklare som du anlitar för att sälja din lägenhet bör ha en mycket god lokalkännedom. Med god lokalkännedom menas att mäklare har varit med och sålt liknande objekt i samma område. Därmed kan mäklaren också på ett tidigt stadium ge dig en god uppfattning om vad din lägenhet kommer att säljas för. Detta är av central betydelse för dig som redan börjat titta efter en annan lägenhet eller ett hus.

Innan mäklaren hjälper dig att sätta samman en försäljningsannons är det vanligt att denne värderar lägenheten åt dig. Vid en värdering tar man hänsyn till många saker, såsom läge, storlek och behov av renovering. Vidare tittar man på närheten till grönområde, butiker och busshållsplats. Den allmänna bullernivån i området där lägenheten ligger är också något som tas hänsyn till vid en värdering.

Skulle din lägenhet värderas lågt kan det vara aktuellt med att utföra en del reparations- och renoveringsarbete innan du säljer den. Kom dock ihåg att dessa investeringar måste betala sig vid försäljningen.

Efter att din lägenhet har utannonserats så är det dags för visning. Visningen bör hållas vid en tidpunkt när så många potentiella intressenter som möjligt är lediga, det vill säga kvällar och helger. I vissa fall kan det vara aktuellt att visa lägenheten mer än en gång. I samband med visningen är det mycket viktigt att lägenheten visas upp från sin bästa sida. Kom således ihåg att städa noggrant, i synnerhet kök och badrum.

Du kan också anlita ett företag som arbetat med homestyling. De hjälper dig att städa och möblera lägenheten innan visningen. Efter visningen så sätter i regel budgivningen igång ganska omgående. Kom ihåg att det är du som säljer lägenheten som har den yttersta bestämmanderätten. Det innebär att du inte nödvändigtvis måste sälja din lägenhet till högstbjudande.