Värdera Bostad

Värdera Bostad. Det kan finnas flera anledningar till varför man vill få sin bostad värderad. Det kan exempelvis vara vid försäljning, skilsmässa, bodelning eller arvsskifte. Vidare kan du vilja värdera din bostad ifall några skador uppkommit eller ifall du tänkt belåna fastigheten vid eventuell ombyggnad eller renovering.

För att få din bostad värderad vänder du dig till en mäklare. I regel tar mäklaren inte ut någon avgift för att värdera en bostad. Då mäklare gör en värdering av din bostad så sätter denne även samman en nettokalkyl. I och med nettokalkylen så kan du enkelt se vad som finns kvar när avgifter, skatter och lån är betalda. Denna nettokalkyl är mycket viktig för dig som tänkt köpa en ny bostad när du sålt din gamla. Detta eftersom det du får ut efter en affär med största säkerhet påverkar hur du kommer att finansiera din nästa bostadsaffär.

Skulle du vara osäker så kan du alltid vända dig till mer än en mäklare för att få din bostad värderad. Den ekonomiskt- och juridiskt bevandrade personen kan självklart värdera sin bostad på egen hand. Ett ganska enkelt sätt att göra detta är att kontrollera hur mycket liknande objekt i samma område har sålts för under den senaste tiden. Det brukar vara lagom att gå tillbaka ett år i tiden för att se försäljningsstatistik.

Vanligt är också att man utgår från ett snittpris räknat i kvadratmeter. Kom dock ihåg att detta inte är något säkert sätt att räkna. Förutom objektets storlek så ska du också ta hänsyn till dess läge. En bostad som erbjuder utsikt över havet kommer med all säkerhet att säljas för mer än en exakt likadan lägenhet som ligger på bottenplan.

Förutom utsikten är det flera andra saker som påverkar vid en värdering. Balkong, högt i takt och kakelugn är faktorer som brukar driva upp priset. Om bostaden inte har någon insyn så brukar också detta ses som ett plus. När man värderar en bostad så är det dock inte bara bostaden som sådan som man ska ta hänsyn till. Närheten till grönområde, affär, dagis och parkeringsmöjligheten spelar stor roll. Vidare ska man också ta hänsyn till om bostaden ligger i ett bullrigt område.

Det kan exempelvis röra sig om stora vägar eller restauranger och diskotek som ligger i området. HemPris är en mycket bra sajt för dig som vill värdera din bostad i Stockholm. Du svarar på omkring 20 frågor om din bostad och sedan beräknas priset. En annan bra sajt inom detta fält är Bovärde. De värderar bostäder i hela Sverige och det kostar 199 kronor att få sin bostad värderad.

För att kalla sig professionell värderare av bostäder så måste man vara auktoriserad. En auktorisering kan först ske efter att den aktuelle fastighetsmäklaren har klarat av teorikraven, praktikkraven samt kraven på oberoende och aktualitet. Oberoendekraven innebär att den som värderar måste vara oberoende och självständig gentemot dig som beställt tjänsten. Med aktualitet menas helt enkelt att värderaren kontinuerligt måste arbeta inom fältet.