Värdera bostadsrätt

Värdera bostadsrätt. Vid en värdering av en bostadsrätt är det många saker som man bör ta hänsyn till. Först och främst så tittar man på bostadsrättens läge och storlek. Avgörande för hur mycket en bostadsrätt ska värderas till är också lägenhetens allmänna standard. Kök och badrum är speciellt viktiga. Detta eftersom det är dessa rum som det kostar mest att renovera.

När man värderar en bostadsrätt så tar man också hänsyn till vilken våning lägenheten ligger på, huruvida det finns någon balkong, om fönstren är insynsskyddade men även takhöjd. Detaljer som påverkar vid värderingen av en bostadsrätt är exempelvis om det finns någon kakelugn eller stuckatur i taket.

Men det finns också flera saker vid sidan av själva bostadsrätten som spelar en mycket stor roll vid en värdering. Det är exempelvis närheten till butiker, grönområden och dagis. Ligger bostadsrätten i närheten av någon trevlig badplats så har detta naturligtvis en positiv inverkan. Avstånd till tågstation och busshållplats spelar också roll.

Den allmänna bullernivån i området är vidare en central parameter. Vid värderingen av en bostadsrätt så tar tittar man också på vilka parkeringsmöjligheter som finns, huruvida det finns gemensamma utrymmen i huset, såsom sällskapsrum, men också vilken standard det är på tvättstugan.

När man gör en värdering av en bostadsrätt så måste man också undersöka hela bostadsrättsföreningens situation. Härmed får man inte bara uppgifter om huruvida föreningen går med vinst eller förlust men skuldsättningsgrad och om det finns något inplanerat stambyte.

Om du väljer att anlita en professionell värderingsman för att värdera din bostadsrätt så ska du alltid höra dig för om denna är auktoriserad. Att få sin bostadsrätt värderad av en mäklare är i regel gratis. I samband med att mäklaren värderar din bostadsrätt sätter denne även samman en så kallad nettokalkyl. Denna kalkyl visar hu mycket du skulle få kvar då alla lån, skatter och avgifter är betalda.

Att få ta del av en nettokalkyl i samband med en försäljning av en bostadsrätt är extremt viktigt. Detta eftersom nettokalkylen ofta ger dig svar på hur du ska finansiera köpet av din nästa bostad. Även om en bostadsrätt värderas till ett visst pris så är det inte säkert att detta pris är detsamma som utropspriset vid en eventuell försäljning. Förklaringen till detta är att man med ett något lägre pris vill locka så många som möjligt till visningen. Detta kommer sedan att korrigeras i och med budgivningen då priset i regel stiger upp till den förväntade nivån.

Du kan också värdera din bostadsrätt direkt online. Det är ett snabbt och enkelt sätt att få en god uppfattning om vad du kan få ut av din bostadsrätt vid försäljning. Om du vill värdera din bostadsrätt i Stockholm kan du vända dig till sajten Hempris. Här får du svara på ett tjugotal frågor om din bostadsrätt. En annan bra sajt om du vill värdera din bostadsrätt är Bovärde. Att värdera sin bostadsrätt hos Bovärde kostar 199 kronor. Värderingarna baserar sig på aktuell försäljningsstatik från Mäklarstatistik AB.