Värdera hus

Värdera hus. Om du är osäker på hur mycket du skulle få ut för ditt hus vid en eventuell försäljning så kan du låta värdera det. Med det kan finnas flera olika orsaker till varför man vill värdera sitt hus. Det kan exempelvis vara aktuellt med att värdera sitt hus i samband med skilsmässa, bodelning eller dödsfall. För att få ditt hus värderat ska du vända dig till en auktoriserad värderingsman.

När man ska värdera ett hus så är det flera saker som vägs samman. Ett bra sätt att få en uppfattning om hur mycket ditt hus är värt är att kolla på liknande hus som sålts i området under den senaste tiden. När man ska titta på priset för olika hus i området så kan det vara lämpligt att gå ungefär ett år tillbaka.

Bostadspriser hittar du enklast i din lokaltidnings bostadssektion. Kom dock ihåg att utropspriset sällan är detsamma som försäljningspriset. Vidare kan du ta kontakt med tingsrättens inskrivningsmyndighet i din kommun. Där finns nämligen alla beviljade lagfarter registrerade. Du kan också ta kontakt med flera olika mäklare i området. Vid en värdering går man igenom huset rum för rum och tittar på standarden. Kök och badrum är ofta de viktigaste rummen. Detta eftersom dessa rum i regel är de mest kostsamma när det gäller renovering.

Förutom huset storlek och allmänna skick så tittar man även på ett flertal andra faktorer. Det är exempelvis huset läge i förhållande till butiker, grönområden och dagis. Vidare tittar man på den allmänna bullernivån i området. Närhet till tågstationen eller busshållplats är också viktiga faktorer vid en värdering av ett hus. Om huset ligger nära någon trevlig badplats så är detta naturligtvis också en central faktor som ska tas med i värderingen.

Skulle du tycka att ditt hus värderas lågt kan det vara en god idé att utföra en del renoverings- och reparationsarbete på huset innan en eventuell visning. Ofta behöver man inte göra speciellt mycket för att få huset att bli mer attraktivt. Om ditt hus har värderats till en viss summa så är det inte säkert att det är den summa som anges som utropspris för huset. Det är vanligt att man använder sig av ett något lägre utropspris för att locka fler intressenter till visningen. Priset kommer sedan att stiga desto mer vid en framtida budgivning.

Vidare är Bopriset en bra sajt för dig som vill få ditt hus värderat. Tjänsten är gratis, men om du vill ha mer detaljerade uppgifter så får du räkna med att betala en liten avgift. En annan bra sajt inom detta område är VillaVärdet. Även deras tjänst är kostnadsfri men som i fallet med Bopriset kan du för en liten avgift ta del av mer detaljerade uppgifter.