Villavärdering

Villavärdering. Vid en villavärdering är det många olika aspekter som ska vägas samman. För att göra en villavärdering så ska du vända dig till en auktoriserad värderingsman. Innan man kan kalla sig auktoriserad värderingsman så måste man klara av teori- och praktikkrav, men även kunna uppvisa oberoende- och aktualitetskrav. Med aktualitetskrav menas att den auktoriserade värderingsmannen håller sig kontinuerligt uppdaterad om vad som händer på marknaden.

När du bestämt dig för att sälja din villa är det bra om du gör en värdering så snabbt som möjligt. Därmed kan du få en uppfattning om hur mycket pengar som du kommer att få loss för att finansiera ditt nästa boende. I och med en så kallad nettokalkyl kan du se vad som kommer att finnas kvar när skatter, lån och avgifter är betalda.

Två centrala aspekter vid en villavärdering är objektets storlek och läge. Vidare tar man också med reparations- och renoveringsbehov i beräkningen. I regel är de två viktigaste rummen i ett hus köket och badrummet. Förklaringen till detta är att det är just dessa två rum som det kostar mest att renovera. Andra faktorer som påverkar vid värderingen är takhöjd i bostaden, samt förekomsten av kakelugnar och balkonger.

Ett enkelt sätt att få en god uppfattning om värdet på din villa är att kontrollera hur mycket liknande villor i samma område har sålts för under den senaste tiden. I din lokaltidnings bostadssektion så kan du hitta information om villapriser. Du ska dock vara medveten om att utropspriset sällan är detsamma som försäljningspriset. På tingsrättens inskrivningsmyndighet i din kommun hittar du samtliga beviljade lagfarter registrerade. Vidare kan det vara en god idé att ta kontakt med flera olika mäklare i området.

När man gör en villavärdering så tittar man inte enbart på själva huset. Andra faktorer som påverkar vid en villavärdering är närheten till tomtyta, grönområde, matbutik, busshållplats och dagis. Den allmänna bullernivån är också en viktig faktor vid en villavärdering. Om det ligger en stor väg i närheten, eller ett diskotek, så kan detta inverka negativt vid en värdering.

Om du blir besviken efter att den auktoriserade värderingsman gjort en villavärdering så kan det vara en god idé att lägga ner lite pengar på att rusta upp huset innan försäljningen. Det behövs ofta inte speciellt mycket arbete för att villan ska framstå som mer attraktiv. Att man vid villavärderingen har kommit fram till en viss summa innebär inte med automatik att detta blir utropspriset i försäljningsannonsen.

Ett något lägre pris lockar fler potentiella intressenter till budgivning. Det ett antal olika sajter på nätet som erbjuder villavärdering. De grundläggande tjänsterna är i regel gratis. Önskar du emellertid att få mer detaljerade uppgifter så får du vara beredd på att betala en liten avgift. Två bra sajter som kan rekommenderas för villavärdering är Bopriset och VillaVärdet.